Tuesday, November 06, 2012

~Tertusuk di Kalbu dengan Istikharah Cinta~

Assalamualaikum w.r.t

Hari ni Te-Yan mulakan tugas macam biasa di sekolah. Selesaikan segala tugas yang bakal diserahkan sebelum bermulanya cuti sekolah. Banyak yang perlu diselesaikan. Memang terasa amat penat tapi Te-Yan tidak perlu mengeluh dalam menjalankan tugas. Masih ingat dengan nasihat teman seperjuangan, "Buat sesuatu dengan ikhlas, dan jangan sesekali mengeluh". Ya, jangan mengeluh. Hari ni dah rasa jadi macam operator meja bantuan (help desk) dekat syarikat. Sejak dari jam 8.43 pagi sudah ada panggilan telefon masuk. Tapi Te-Yan tak perasan. Sebab masa tu tengah bersarapan di kantin. Kemudian Te-Yan buat semula panggilan. Habis satu panggilan, ada panggilan lain pula yang masuk. Kemudian dengan SMS yang bertanya itu ini. Sudahnya sampai ke balik menjawab panggilan dan SMS. Tapi semuanya berkaitan dengan kerja. Rasanya tak pernah alami situasi macam ni sejak kerja. Tapi hari ni memang merasa. Sampai technician kat makmal pun gelak. Dah jadi HOT LINE.  Tapi tak mengapa.Te-Yan membantu selagi boleh. Ilmu satu perkongsian.

Dah jam 1 petang Te-Yan kemas-kemas barang. Nak balik dah. Sambil drive, onn radio. Tiba-tiba dengar satu lagu yang menusuk di kalbu. Menghayati liriknya yang penuh mendalam maksudnya. Rasa nak menangis pun ada juga. Balik rumah, solat dan kemas rumah, terus Te-Yan onn laptop. Mencari siapa empunya lagu tu.~ "SIGMA"~ Satu kumpulan nasyid. Kiranya semua lagu nya berkonsepkan Ketuhanan. Memang sesuai didengar. Syahdu meresap dalam hati. 

Istikharah Cinta

Bersaksi cinta di atas cinta
Dalam alunan tasbihku ini
Menerka hati yang tersembunyi 
Berteman di malam sunyi penuh doa

Sebut nama-Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjuk-Mu
Satu nama teman setia
Naluriku berkata

Di penantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Mememuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu
Di istikharah cinta




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...