Saturday, August 27, 2011

Lagenda MERIAM Kampung Talang

Assalamualaikum w.r.t

Batang besi yang disusun..Hebat...

Hmmm dah beberapa hari Te-Yan tak update blog nie. Agak sibuk dengan tugas seharian. Hari ni dah ramai yang pulang nak sambut raya kat kampung. Jalan for sure dah mula macam siput. Hmmm agak-agaknya dah sampai ke belum mak tercinta Te-Yan and adik-adik yang lain ke kampung tercinta kami di Kuala Kangsar.


Kali ni Te-Yan nak buat entri pasal MERIAM. Haaa sapa orang Perak mesti tau kan pasal meriam kat Kg Talang, Kuala Kangsar tu kan...Haaaa kalau nak tahu, kampung opah Te-Yan la kat Kampung Talang tu. Kampung opah Te-Yan nama Kampung Talang Masjid. Kawasan kampung talang ni besar. Ada Kampung Talang Masjid, Kampung Talang Hulu, Kampung Talang Hilir...Hmmm sedey nya tahun nie Te-Yan tak dapat nak balik beraya ke kampung opah sebab hubby Te-Yan keje raya kedua nanti. So malas nak rushing balik beraya. Lagipun dah beraya dulu dengan mak and adik baradik.

Tahun ni tak dapat lah Te-Yan dengar dentum dentam bunyi meriam malam raya kat kampung opah nie. Inilah tradisi yang dibuat oleh anak muda Kampung Talang pada malam hari raya sejak berkurun lama dulu. Sejak Te-Yan kecil sampai lah sekarang tradisi itu tidak pernah dilupakan. Wahhh bayangkan lah berapa kampung berbalas meriam besi tu...perggghhh bunyi meriam tu memang lah buat rumah opah Te-Yan bergegor. Memang bunyi meriam tu akan berdentum sepanjang malam raya hingga lah sebelum sembahyang raya. Sangat seronok. Sapa yang ada anak kecik tu siap sedialah...mau menangis ajelah. Dorang akan main meriam ni kat kawasan bendang seberang jalan umah opah Te-Yan tu. Geng kampung sini akan susun meriam...geng kampung satu lagi pun akan susun juga meriam..kemudian start je malam raya...haaaa apa lagi bingit la telinga. Bukan calang-calang orang lah yang boleh main meriam nie...Adik-adik Te-Yan, Sepupu sepapat dan pakcik semua dah merasa bakor membakor meriam kg talang nie...Agak-agak Paksu Atan balik tak tahun ni gi bedil meriam.....???...Tapi inilah tradisi yang tak dilupakan. Kalau tak buat, Te-Yan rasa bukan trademark kampung talang lah ye...

Jom tengok video deme bedil meriam tahun lepas punye. Yang tahun nie punye Te-Yan dah pesan ngan adik Te-Yan gi rakam video nanti....Huhuhu bestnye kome semua dapat balik raya kat kampung....

Akhir kata buat Mak tercinta, Yong minta maaf sebab tak dapat join mak balik kampung tahun nie. Tapi Yong dah raya dulu ngan Mak, Sha-sha, Fifi , Ijat and Oya. Yong minta maaf banyak-banyak pada Mak atas salah silap Yong selama nie. Rindu rendang mak masak...Yong sayang mak..

Buat Opah Seni..cucu opah tak balik tahun ni jumpa opah tau. Yong nak minta maaf kalau Yong ada buat salah silap kat opah. Rindu kat opah. Tak dapat join bakar lemang ngan Mak Uda n Ayah Uda.....

2 comments:

Meow Aizawa said...

uishhh meriah..haha

Te-Yan said...

heheh tau takpe...hebat Kg Te-Yan tau....ngeee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...